Sanallaştırma Nedir ?

Selim Aşık
Selim Aşık
Published in
3 min readJan 30, 2023

--

Sanallaştırma Nedir?

Sanal makine üzerine Kali Linux kurulumunun detaylarına geçilmeden önce sanallaştırmanın ne olduğu ve nasıl çalıştığının bilinmesi gerekir.

Tek bir bilgisayar donanımı üzerinde işlemci, bellek, depolama ve grafik kartı gibi donanımların bir soyutlama katmanı aracılığı ile birden çok sanal makine çalıştırılmasına olanak sağlayan teknolojiye sanallaştırma denir. Her sanal makine kendi içinde kendi işletim sistemini çalıştırır. Sanal makineler gücünü aldığı, üzerinde çalıştığı temel bilgisayardan hem işletim sistemi bazında hem de donanım bazında bağımsız bir bilgisayar gibi davranır.

Sanallaştırma teknolojisi günümüz bilişim teknolojileri arasında bir sektör standardı haline gelmiştir. Bunun en önemli sebebi ise sanallaştırmanın fiziksel donanımlarda kullanılması sonucunda daha verimli olması ve bu sebeple ortaya çıkan yatırım avantajıdır. Sanallaştırma teknolojisi bilişim teknolojilerine yeni bir bakış açısı katmakla birlikte günümüzde kullanılan ve kullanımı gittikçe artan bulut bilişim (Cloud Computing) sistemlerinin de temelini atmıştır.

Sanallaştırmanın Avantajları

Sanallaştırma kullanımının artmasının altında yatan en büyük unsur, bu teknolojinin kaynak verimliliğini sağlamasıdır. Sanallaştırma öncesinde her uygulama sunucusu kendine özel bir fiziksel sunucu üzerinde çalışmaktaydı. Uygulamalar üzerinde çalıştığı sunucunun donanımını yeteri kadar meşgul edemediğinden (utilization) kaynak verimsizliği ortaya çıkmaktaydı. Firmalar donanıma (işlemci, hafıza vs) çok fazla para vermekte ancak yapılan bu yatırımın hakkını alamamaktaydı. Sanallaştırma teknolojisi sunucu konsolidasyonunu sağladığından kaynak verimliliğini en üst düzeye çıkarmaktadır.

Sanallaştırmanın bir diğer avantajı ise kolay yönetimdir. Fiziksel donanımların üzerine kurulan sanallaştırma teknolojisi, oluşturulan sanal makinenin kolay yönetilebilir olmasını sağlar. Bu yönetim kolaylığı bilişim sistemlerinin otomasyonuna yardımcı olur.

Örnek olarak, işletim sistemlerinde bir ayar değiştirmek isteyen bir BT çalışanı, bu işlemi yönetim ekranından çok kolay bir şekilde yapabilir. Bununla birlikte, sistem yöneticisi sanal makinelerin rol temelli yetkilendirmesini sağlayabilir. Bu da işletmenin bilgi güvenliği konusunda alacağı tedbirleri kolaylaştırır ve işletmenin güvenliğini sağlar.

Yüksek erişilebilirlik sanallaştırma teknolojilerinin önemli bir avantajıdır. Bu özellik sayesinde donanımsal ya da işletim sistemi seviyesinde yaşanabilecek bir sorun karşısında sanal makineler dakikalar içinde başka sistemler üzerinde tekrar çalışır hale getirilir. İşletim sistemi problemleri veya uygulamanın çökme durumlarına karşı sanal makineler yedekten imaj tabanlı olarak dönülebilir ve hızlıca hizmet vermeye başlar. Bu sayede iş kesintileri en aza indirgenmiş olur. Bilişim sektöründe hız, sağlamlık ve esneklik her zaman sahip olunması gereken unsurlardır. Sanallaştırma teknolojileri kullanarak bu unsurlara sahip olunabilir.

Sanal Makine Nedir ?

Sanal makine, sanallaştırma yazılımının (hypervisor) kendisine sağladığı sanal aygıtları kullanan, içine işletim sistemi ve uygulamalar yüklenen, pratikte bir folder içindeki belli dosyalardan oluşan %100 yazılımsal bir bilgisayardır.

Sanallaştırma Çeşitleri

- Sunucu Sanallaştırması (Server Virtualization)

- Masaüstü Sanallaştırması (Desktop Virtualization)

- Ağ Sanallaştırması (Network Virtualization)

- Veri Depolama Sanallaştırması (Virtual SAN)

Hipervizör (Hypervisor) Nedir ?

Hipervizör (hypervisor), sanal makineleri çalıştıran, kaynak isteklerini karşılayan, sanal makinelerin kaynak kullanımlarını kontrol eden sanallaştırma yazılımı katmanıdır. Aynı zamanda sanal makinelerin bellek veya disk alanı gibi kaynaklarını birbirinden ayırarak sanal makineleri birbirinden izole eder.

Yukardaki şekilde de görüldüğü gibi iki tip hipervizör vardır;

Bare-Metal Architecture

Bu tip hipervizörler direkt olarak sunucu donanımının üstüne kurulur. Büyük kurumsal firmaların bir sunucu üzerinde birçok sanal makine kullanmak için kullandıkları bir teknolojidir. (VMware vSphere, Citrix ve Microsoft HyperV Bare Metal mimariye örnek olarak gösterilebilir.)

Hosted Architecture

Bu tip hipervizörler mevcut işletim sistemi (Host OS) üzerinde bir uygulama olarak çalışır. Bir işletim sistemi yanında alternatif başka bir işletim sistemi çalıştırmak için son kullanıcılarının en çok tercih ettikleri yöntemdir. Temel donanım ile sanal makine arasında kaynak erişimi veya işlemleri koordine edilmesi işlemleri için ana işletim sistemine yük oluşturabilir. (VMware Workstation, Fusion, Oracle Virtual Box bu mimariye örnek olarak gösterilebilir.)

Bu yazımda sanallaştırma hakkında temel bilgileri sizlerle paylaştım. Faydalı olması dileğiyle.

Selim Aşık

--

--

Student at Istanbul Nişantaşı University — Management Information System. Computer and science enthusiast. For more imformation go visit. www.selimasik.com