Selim Aşık
Selim Aşık
Published in
3 min readOct 20, 2020

--

Android ImageView ve VideoView Kullanımı

Merhaba arkadaşlar, bu yazıda sizlere Android Imageview ve VideoView özelliklerini temel olarak nasıl kullanılacağını anlatacağım. Keyifli okumalar dilerim.

ImageView

ImageView nesnesinin temel olarak görevi, Android uygulamaları içinde fotoğrafları görüntülemektir. Bu fotoğraf, bir kullanıcı profil fotoğrafı veya arka plan fotoğrafı olabilir.

Öncelikle ImageviewDeneme adlı bir Android Projesi oluşturup kullanacağımız fotoğrafı projemize eklememiz gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır.

  • ImageView nesnesi, Jpeg(.jpg) ,Gif(.gif), Png(.png), BMP(.bmp), WebP(.webp) gibi bir çok formatı destekler. Bunun dışında, XML(.xml) formatındaki de çizimler de bu nesne tarafından desteklenir. Günümüzde bir çok geliştiricinin, çözünürlükten bağımsız, görüntü kalitesini düşürmeden istenilen boyuta ölçeklendirilebilme özelliklerinden dolayı tercihi olan Vektörel Resimler de bu nesne tarafından formatı XML(.xml) formatına dönüştürülerek desteklenir.
  • Not: Yukarda belirttiğim gibi Gif(.gif) dosya türünü oynatmak için projemizde bulunan Gradle Scripts->build.gradle dosyanında buildscript ve allprojects altına mavenCentral() modülünü eklemeliyiz.
  • Sıradaki işlem ise Gradle Scripts->build.gradle (Module:app) dosyası altındaki dependencies bölümüne implementation‘pl.droidsonroids.gif:android-gif-drawable:1.2.17’ eklemesini yapmaktır.
  • Eklenecek olan fotoğrafa isim verirken Türkçe karakterlerin kullanılmaması gerekir. Eğer Türkçe karakterler kullanılırsa, kopyalanan fotoğraf klasörlerin altında gözükmez.

Kullanılacak olan fotoğrafı yukarıda görmüş olduğunuz gibi res->drawable klasörünün altına yerleştirdik. Bu klasör altında Görülen ic_launcher_background.xml ve ic_launcher_foregorund dosyası, Android 8.0 (Apı Level 26)ile birlikte gelen uyarlanabilir simgeleri (Adaptive Icons) kullanabilmemiz için oluşturulan dosyalardır.

Bu özellikle birlikte uygulama icon(simge) bazı tasarımımlarda yuvarlak, bazı tasarımalarda ise köşeli gözükebilmektedir. ic_launcher_foregorund dosyasının yanında konumlanan (v24) yazısı ise farklı android sürümleri ve farklı cihaz ekran yoğunluklarına uyumlu olduğunu gösterir.

Bir sonraki adımımız, Activity_Main.xml kısmındaki tasarım bölümüne gelip ImageView nesnesini sürükle bırak yöntemiyle projemizin ekranına yerleştirme işleminde.

ImageView

Yukarda görmüş olduğunuz gibi, fotoğrafımız eklendi.

Eklediğimiz fotoğrafları istenilen formatlara getirmek için bazı manipülasyon teknikleri kullanabiliriz.

android:layout_centerVertical="true"

Bu metot fotoğrafı dikey olarak hizalar.

android:layout_centerHorizontal="true"

Bu metot fotoğrafı yatay olarak hizalar.

Bunların dışında Android’de ilgili görüntünün sınırlarını ölçeklendirebilmemizi sağlayan Scale Type bulunur.

Scale Tpye’ların çeşitlerini aşağıdaki kodları kullanarak kendi projenizde deneyebilirsiniz.

VideoView

VideoView nesnesinin temel olarak görevi, herhangi bir Android uygulamsının içinde video formatındaki dosyaları oynatılmasıdır.

Oluşturduğumuz projede bu özelliği test ederken dikkat etmemiz gereken 2 husus vardır.

  • Oynatılacak videonun .mp4 veya .3gp dosya formatında olması gerekmektedir.
  • Kullanılacak videonun içinde bulunacağı dosyanın raw dosyası olması gerekmektedir.

Kullanılacak videoyu Android Studio üzerindeki dosya sistemine yüklüyoruz

res->new->Android Resource Directory

Resource type kısmında raw’ı seçip işlemi bitiriyoruz.

Görüntü dosyasının son hali yukarıdaki gibi olmalıdır.

Sıradaki adımımız ekran tasarımını yapmaktır. Burada activity_main.xml kısmında VideoView nesnesini kullanarak tam ekranda video oynayacak şekilde tasarımımızı tasarlıyoruz.

Son adımda videoyu oynatmak ve bir Media Controller nesnesini tanımlamak için MainActivity.java kısmına geri dönüyoruz.

Ön yüz ile arka taraf ile yukardaki kod yardımıyla bütün bağlantıyı sağladık.

VideoView nesnesini önceden tanımlanmış findViewById fonksiyonunun yardımıyla bağlantısı yapıldı. Videonun yolunu videoPath değişkenine atadıktan sonra Uri nesnesine video nerde göstermiş olduk.

VideoView kullanarak oluşturmuş olduğumuz uygulamanın çıktısı aşağıdaki gibidir.

Bu yazımda, ImageView ve VideoView hakkında temel bilgileri sizlerle paylaştım. Faydalı olması dileğiyle.

--

--

Student at Istanbul Nişantaşı University — Management Information System. Computer and science enthusiast. For more imformation go visit. www.selimasik.com